Να χρησιμοποιήσω κρύο ή ζεστό για να ανακουφίσω τον πόνο μου;
Η θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία είναι όπλα ενάντια στον πόνο.
Η ζέστη επιδρά κυρίως μέσω της επιφανειακής υπεραιμίας και χαλάρωσης των μυών που προκαλεί, ενώ το κρύο μέσω της νευρικής απευαισθητοποίησης και μείωσης της φλεγμονής.
Είναι καλό να θυμόμαστε τους εξής απλούς κανόνες:
- Όταν ο πόνος είναι τοπικός και οξύς, και προέρχεται από τραύμα ή υπέρχρηση, τότε ενδείκνυται η χρήση κρύου.
Παράδειγμα αποτελεί ο τραυματισμός κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Η άμεση χρήση κρύου στην περίπτωση αυτή μειώνει τα συμπτώματα της φλεγμονής, το οίδημα (πρήξιμο) και διευκολύνει τη γρηγορότερη αποκατάσταση του τραυματισμού.
- Όταν ο πόνος είναι γενικευμένος και βαθύς, και προέρχεται από “πιάσιμο” (κόπωση του μυ) ή “σφίξιμο” (μυϊκή σύσπαση), τότε ενδείκνυται η χρήση θερμού.
Απλά μέσα κρυοθεραπείας
Είναι η χρήση παγοκύστης, κρύου νερού ή πάγου τοποθετημένου σε λεπτό πανί.
Απλά μέσα θερμοθεραπείας
Είναι η χρήση θερμοφόρας, η θερμαντική αλοιφή, το ζεστό ντουζ, κ.ά.)
Προσοχή
Δεν εφαρμόζουμε γενικώς κρύο στην περιοχή της κοιλιάς, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως εσωτερική αιμορραγία , ούτε θερμό στην περιοχή του κεφαλιού.
Σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εναλλαγή θερμών και ψυχρών επιθεμάτων.
Η συμβουλή του υπεύθυνου φυσικοθεραπευτή ή του ιατρού είναι απαραίτητη όσων αφορά στην εφαρμογή κρύου ή ζεστού μέσου, για την αντιμετώπιση του πόνου.
Αυτός θα μας προτείνει αν επιτρέπεται η χρήση κρύου ή ζεστού, τον τρόπο και τη διάρκεια χρήσης του μέσου, τη συχνότητα (για πόση ώρα και κάθε πότε), την περιοχή (ακριβώς στο σημείο του πόνου ή αλλού), κ.λ.π.