Η τεχνική που αναφέρεται στην ξηρά βελόνα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της μυϊκής έντασης και του σπασμού, συνοδευτικά συμπτώματα καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, ο νευρικός ερεθισμός, τα διαστρέμματα και οι εκφυλισμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.
Η τεχνική της ξηράς βελόνας ουσιαστικά περιλαμβάνει την εισαγωγή βελόνας βελονισμού στον μυ, μέσω της επιδερμίδας ώστε να «απελευθερώσει» πιθανά μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης (trigger points).
Η ξηρά βελόνα οδηγεί σε χαλάρωση βαθύτερων ιστικών δομών, προκαλώντας έτσι σημαντική βελτίωση στην κίνηση και ανακούφιση από τον πόνο.
Καλείται ‘’ξηρά’’ γιατί η εισαγωγή βελόνας δεν περιλαμβάνει την έγχυση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κλασσικές βελόνες βελονισμού που είναι λεπτότερες και καλύτερα αποδεκτές από τον ασθενή.
Αυτό σημαίνει πως το οποιοδήποτε θεραπευτικό αποτέλεσμα οφείλεται ξεκάθαρα στην βελόνα και τη σωστή τεχνική χρήσης της από εμάς.
Η χρήση της ξηράς βελόνας, συχνά αποκαλούμενη και intramuscular stimulation, δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τον παραδοσιακό βελονισμό, καθώς παρότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μέσο, η φιλοσοφία εφαρμογής είναι τελείως διαφορετική.
Μηχανισμός μυϊκής δυσλειτουργίας μετά από τραυματισμό
Όταν ένας τραυματισμός λαμβάνει χώρα σε έναν ή περισσότερους ιστούς, ξεκινάει μια φλεγμονώδης διεργασία των τραυματισμένων ιστών.
Η φλεγμονή μπορεί να συμβεί είτε από κάποιον άμεσο τραυματισμό είτε από χρόνια επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.
Μετά τη φλεγμονή ακολουθεί η προστατευτική σύσπαση (σπασμός) των τραυματισμένων δομών, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω δομική καταστροφή.
Ο σπασμός και οι συγκέντρωση φλεγμονώδους υλικού προκαλεί τον περιορισμό της μικροκυκλοφορίας, κάτι που οδηγεί με τη σειρά του σε σημαντική μείωση τόσο της οξυγόνωσης της περιοχής μέσω του αίματος, όσο και της ικανότητας απομάκρυνσης των «απορριμμάτων» της φλεγμονώδους διεργασίας.
Το τραυματισμένο σημείο μπαίνει σε ένα στάδιο υποξίας, ενεργοποίηση ινοβλαστών, παραγωγή ινώδους ιστού και τελικά ουλοποίηση της περιοχής.
Η διαδικασία παραγωγής ουλώδους ιστού εντός του μυός και γύρω από τα μαλακά μόρια προκαλεί τον περιορισμό της κινητικότητας και της ελαστικότητας των ιστών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε ακόμα και συμπίεση- ερεθισμό νευρικών δομών (πχ σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια κακή εμβιομηχανική λειτουργία και περιορισμός στις φυσιολογικές κινήσεις του ασθενή.
Η θεαματική επίδραση της ξηράς βελόνας στη φλεγμονή
Η ξηρά βελόνα χρησιμοποιεί μικρές, λεπτές βελόνες βελονισμού οι οποίες εισέρχονται σε ένα επώδυνο συσπασμένο μυϊκό σημείο, ώστε να προκαλέσει μια τοπική αντανακλαστική αντίδραση.
Αυτό το ‘’τράβηγμα’’ (twitch) έχει τόσο διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό ρόλο, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην διακοπή του επώδυνου κύκλου σπασμού-φλεγμονής.
Ακόμα από την πρώτη χρήση της ξηράς βελόνας έχουμε θεαματική μείωση του σπασμού, των χημικών διεργασιών της φλεγμονής, αλλά και αύξηση της κινητικότητας λόγω της μείωσης του πόνου.
Η εισαγωγή της βελόνας στον μυ προκαλεί επίσης μια ελεγχόμενη κάκωση, καθώς υπολογίζεται ότι ‘’κόβονται’’ 3000 έως 15,000 ξεχωριστές μυϊκές ίνες. Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη βελόνα σαν κάτι ξένο και ως εισβολέα και γι’ αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι τραυματισμένες, από τη βελόνα, μυϊκές ίνες προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία το σώμα απαντά σε συνολικό επίπεδο, ώστε να μειώσει τη φλεγμονή.
Είναι η ξηρά βελόνα για τα trigger points ταυτόσημη με τον παραδοσιακό βελονισμό;
Η ξηρά βελόνα είναι βασισμένη στον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ ο κλασσικός βελονισμός είναι βασισμένος στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
Το κοινό σημείο τους είναι το μέσο θεραπείας, οι βελόνες βελονισμού.