Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός σας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία καταγράφει τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της.

Με την συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Στο χώρο μας χρησιμοποιούμε τον υψηλής τεχνολογίας πελματογράφο  της εταιρείας PED SCAN

Η εξέταση

Η διαδικασία είναι ανώδυνη σύντομη, οικονομική και χωρίς ακτινοβολία. Πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Ο ειδικός θα σας ζητήσει να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου.

Τα αποτελέσματα

Η ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα.

Ορθωτικοί πάτοι

Η χρήση σύγχρονων λογισμικών (software) βοηθά στην κατασκευή ορθωτικών πάτων, (συνήθως εσωτερικής σόλας) όπου κρίνεται απαραίτητο.

Τα ορθωτικά κατασκευάζονται εξατομικευμένα (custom made orthotics) με συστήματα CAD/CAM και εφαρμόζονται στoν ασθενή.

Τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποστέλλονται σε ειδικευμένους επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία του κάτω άκρου που θα κατασκευάσουν εξατομικευμένα πέλματα, ανάλογα με τα στοιχεία που τους έχουν δοθεί ηλεκτρονικά.

Οι νέοι σας πάτοι μπορούν να τοποθετηθούν στα περισσότερα παπούτσια σας με τις οδηγίες που σας δίνονται από εμάς.

Ρωτήστε μας σχετικά.

Οι νέοι ορθωτικοί πάτοι προσαρμόζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού και υποστηρίζουν απόλυτα το πέλμα.

Στην αρχή η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μια μικρή δυσφορία, λόγω των νέων μηχανικών δεδομένων που αναπτύσσονται στην περιοχή. Ύστερα από λίγες μέρες όμως συνηθίζετε τις νέες δυνάμεις που ασκούνται στην περιοχή και αρχίζετε να απολαμβάνετε τα οφέλη από τη χρήση των πάτων.

Γιατί να φορέσω ειδικούς πάτους;

H χρήση των ειδικών ορθωτικών πελμάτων  θα εξισορροπήσει τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε, θα αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, θα σταματήσει την πρόοδο των υπαρχόντων προβλημάτων και θα προσφέρει καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών, διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων και ελάττωση της μυϊκής κούρασης.

Είναι απαραίτητο να κάνω πελματογράφημα;

Το εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπαιδικός που σας παρακολουθεί ή ο φυσικοθεραπευτής σας, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Επίσης ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.

Ενδείξεις για πελματογράφημα:

  • Παθήσεις των πελμάτων, όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία (προβλήματα στην καμάρα των ποδιών) προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας ( ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας), κάλους, αχίλλειος τενοντίτις .
  • Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα πελμάτων, γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.
  • Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. (Με τη χρήση ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται).
  • Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια).
  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, οσφυαλγία, ισχιαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
  • Αθλητικούς τραυματισμούς, σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.
  • Αδύναμο μυϊκό σύστημα.
  • Ανισοσκελία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ

Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών, αφού δηλαδή το βρέφος αρχίσει να περπατάει και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια.

Εάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση γι’ αυτό. Είναι εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να την δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής. Με τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ανατομικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πλατυποδία, άσχετα αν προκαλεί πόνο ή όχι, εξαιτίας της μη σωστής τοποθέτησης των αξόνων των αρθρώσεων στη σωστή θέση είναι μια από τις αιτιολογίες για σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, γονάτων και ισχίων. Για αυτό το λόγο η έγκαιρη αντιμετώπισή της είναι ιδιαιτέρως σημαντική.