Η πολύωρη ενασχόληση με games, ipads, smart phones και άλλων i-gadgets προκαλεί την έξαρση μιας νέας μορφής μυοσκελετικών προβλημάτων που περιγράφονται με τον όρο i-syndromes.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά της χωρίς iphone και ipad, ενώ ακόμα και τα παιδιά έχουν μυηθεί στις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και τις χρησιμοποιούν με τον ίδιο ενθουσιασμό που επιδεικνύουν οι ενήλικες.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός θα μας “κοβόταν μαχαίρι”, αν ξέραμε πόσο κακό κάνει η κατάχρησή τους. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι μια νέα μελέτη που φανερώνει την καταστροφική επίδραση της υπερβολικής χρήσης i-gadgets, όπως είναι τα tablets και τα smart phones.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οκτώ στα δέκα παιδιά υποφέρουν από πόνους στον αυχένα, τη μέση ή τα χέρια, τους οποίους δημιουργούν τα λεγόμενα i-syndromes.

Τι είναι όμως τα i-syndromes;

 Τα i-syndromes αποτελούν τη νέα γενιά των μυοσκελετικών προβλημάτων και προκαλούνται από τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και συγκεκριμένα, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τους υπολογιστές και τις κονσόλες παιχνιδιών.

Η κατάχρηση των συσκευών αυτών προκαλεί βλάβες σε  τρία κυρίως σημεία του σώματος:

  • Στον καρπό, λόγω της αφύσικης θέσης των χεριών και στα δάκτυλα, ειδικά στον αντίχειρα, στον οποίο παρατηρείται συχνά στρέβλωση.
  • Στο επάνω μέρος της ράχης παρατηρείται κύφωση. Καθώς ο αυχένας γέρνει προς τα εμπρός μειώνεται η φυσική  καμπυλότητα και δημιουργείται ευθειασμός.
  • Στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης προκαλείται λόρδωση, με αποτέλεσμα το στήθος και η λεκάνη να προβάλλουν μπροστά.

Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν με τις ώρες αυτές τις συσκευές, κάνουν κακό στο σκελετό τους. Η σπονδυλική στήλη μέχρι την ηλικία των 18 ετών βρίσκεται στην ανάπτυξη και η άνιση άσκηση φορτίων δημιουργεί στρεβλώσεις, που οδηγούν στην πρόωρη γήρανσή της. Για να αντιληφθούμε την επιβάρυνση, αρκεί να σκεφτούμε ότι κτίζουμε ορόφους σε ένα κτήριο, χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τα θεμέλιά του.

6 συμβουλές προστασίας από τα i-syndromes

1. Να χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια για να γράψετε sms, να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να εργαστείτε σε tablet.

2. Για καλύτερη ατομική προστασία χρησιμοποιήστε hands free.

3. Εάν γράφετε για πολύ ώρα προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τον Η/Υ σας, καθισμένοι στο γραφείο σας, αντί για κάποιο tablet ή κινητό τηλέφωνο.

4. Επιλέξτε ανάγλυφα και ασύμμετρα πληκτρολόγια, όχι επίπεδα και τετραγωνισμένα. Αν έχετε παραπάνω από δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτιμήστε διαφορετικά πληκτρολόγια.

5. Κάντε τακτικά μικρά διαλείμματα των 5 λεπτών, κατά τη χρήση των συσκευών και όχι ένα μεγάλο διάλειμμα μετά από πολλές ώρες χρήσης, ώστε να μη συσσωρεύονται τα φορτία σε χέρια και ράχη. Στη διάρκεια των διαλειμμάτων, κάντε στοχευμένες διατατικές ασκήσεις.

6. Περιορίστε τις ώρες χρήσης των i-gadgets και επιλέξτε μια ημέρα (π.χ. την Κυριακή) για αποτοξίνωση από τη χρήση τους.