Άσκηση

Τα οφέλη της άσκησης στην αποκατάσταση τραυματισμών και μυοσκελετικών διαταραχών

Η αποκατάσταση από κάποιο τραυματισμό ή κάποια μυοσκελετική διαταραχή είναι συχνά μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία.

Η σύντομη κινητοποίηση μετά τον τραυματισμό επιδρά θετικά στην ταχύτερη ανάκαμψη του πάσχοντα και συμβάλλει στην αποκατάσταση από τον πόνο ή τον τραυματισμό.

Τα οφέλη της άσκησης στην αποκατάσταση είναι τα εξής:

  • Ανακουφίζει από τον πόνο: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνιου πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικά παυσίπονα που παράγονται από το ίδιο το σώμα.
  • Μειώνει τη φλεγμονή: Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής του σώματος, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο χρόνος ανάρρωσης.
  • Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή: Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμό ή ασθένεια.
  • Μειώνει το άγχος και την κούραση: Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη μείωση του άγχους και της κόπωσης. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στην απελευθέρωση χημικών ουσιών στο σώμα, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση.