1. Ποιά είναι τα οφέλη της χειρομάλαξης;

Η χειρομάλαξη αποτελεί τη βασική θεραπεία που εφαρμόζεται σε όλο το σώμα με σκοπό την χαλάρωση και την λύση των μυϊκών βραχύνσεων.

Ενδείκνυται για πόνους στον αυχένα, στην πλάτη, στην μέση, ακόμη και για διαταραχές του πεπτικού συστήματος και πονοκεφάλους.

Είναι αποτελεσματική στις μυϊκές συσπάσεις, στις τενοντίτιδες και στα διαστρέμματα.

Βοηθά όποιον υποφέρει από προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος, οιδήματα των κάτω άκρων ή γενικότερα αισθάνεται κόπωση.

2. Αποτελεί η χειρομάλαξη ένα καλό αντίδοτο στο σύγχρονο στρες;

Η χειρομάλαξη είναι μια αυθεντική και πανάρχαιη μέθοδος χαλάρωσης και αντιστρές για τους αγχωμένους και ψυχικά καταπονημένους ανθρώπους. Δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας και ευεξίας στο ανθρώπινο σώμα.

3. Πώς λειτουργεί θεραπευτικά η χειρομάλαξη;

Η χειρομάλαξη αποτελεί μια βασική μορφή σωματικής και ψυχικής θεραπείας.

Επιφέρει χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, λόγω της     ενεργοποίησης της λεμφικής και φλεβικής κυκλοφορίας.   

Παράλληλα γίνεται ενεργοποίηση του κυκλοφορικού συστήματος, λόγω της διαστολής των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων το οποίο επιφέρει μεγαλύτερη ροή αίματος στα κύτταρα.

Επαναφέρει την ισορροπία των ορμονικών επιπέδων και βελτιώνει την διαδικασία οξυγόνωσης των ιστών.

Τέλος ένα καλό μασάζ επιδρά ευεργετικά σε ολόκληρο το νευρικό σύστημα.

4. Η χειρομάλαξη μπορεί να έχει και αισθητικά αποτελέσματα, π. χ.  μείωση της κυτταρίτιδας;

Το λεμφικό μασάζ αποτελεί μια εξειδικευμένη μέθοδο ενεργοποίησης και κινητοποίησης της λέμφου και των αγγείων της, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι οδυνηρό και δεν προκαλεί μώλωπες στο σώμα. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας την κατακράτηση των σωματικών υγρών και της κυτταρίτιδας. Γίνεται όμως σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα.

5. Μασάζ ή χειρομάλαξη; Είναι το ίδιο; Μήπως η έννοια του μασάζ είναι παρεξηγημένη;

Η λέξη massage είναι γαλλική και σημαίνει τριβή-μάλαξη. Με τον όρο μασάζ ή χειρομάλαξη (ελληνική μετάφραση), εννοούμε το σύνολο των χειρισμών που εφαρμόζονται με τα χέρια στους μαλακούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος με σκοπό την χαλάρωση και την αποκατάστασή του, αλλά και την βελτίωση των διαταραγμένων λειτουργιών του.

Στις μέρες μας η έννοια του μασάζ είναι κάπως παρεξηγημένη, αλλά αυτό οφείλεται, όταν απευθυνόμαστε σε χώρους που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ και με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ.