Η μέθοδος Pilates: αποκατάσταση, ποιότητα ζωής, αλλά και αποτελεσματικός τρόπος προπόνησης αθλητών

 

Το “Pilates” είναι ένας τύπος άσκησης που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Γερμανό γυμναστή Joseph Pilates, από τον οποίο πήρε και την ονομασία του. Ο Joseph Pilates παρατήρησε ότι η κινητοποίηση, στα αρχικά στάδια της αποκατάστασης, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη περίοδο ανάρρωσης μετά από μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Ως μέθοδος αποκατάστασης έχει πλέον προσαρμοστεί σε νέα πρότυπα που διαρκώς αναβαθμίζονται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης.

Επίσης έχει προστεθεί και η χρήση εξειδικευμένων οργάνων που προσφέρουν, ως εργαλεία, θεαματικά αποτελέσματα (pilates reformer, pilates props κλπ).

Οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται δίνουν έμφαση στη δύναμη του κορμού ως φυσικό κέντρο του ανθρώπινου σώματος (powerhouse), στη στάση του σώματος και στο συντονισμό της αναπνοής με την κίνηση.

Ως μέθοδος αποκατάστασης στοχεύει στη βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας, της ισορροπίας, της αντοχής, του συντονισμού και της ψυχικής υγείας. Επιδρά λοιπόν σημαντικά στη γενική ευεξία και την υγεία του σώματος.

Επειδή η προπόνηση με ασκήσεις της μεθόδου Pilates απαιτεί συνεχή καθοδήγηση και εξατομίκευση,  συστήνεται η διδασκαλία να γίνεται σε ατομική βάση με προσωπικό γυμναστή.

Λόγω της αποτελεσματικότητάς της, ως μέθοδος κερδίζει διαρκώς έδαφος παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε φυσικοθεραπευτήρια και κλινικές αποκατάστασης, για την αντιμετώπιση πλήθους παθήσεων, μυοσκελετικών, νευρολογικών, καρδιολογικών κλπ.

Οι υποστηρικτές της μεθόδου αναφέρουν ότι εάν χρησιμοποιηθεί -σε μια σταθερή βάση και με συστηματικό τρόπο- στην κατάσταση της πρώιμης κινητοποίησης από τα αρχικά ακόμη στάδια της αποκατάστασης, μακροπρόθεσμα οδηγεί στην επίτευξη των στόχων της πλήρους λειτουργικότητας και ποιότητας ζωής.

Η ομορφιά της όμως ως μέθοδος προπόνησης έγκειται στο γεγονός ότι οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να παρέχουν είτε ήπια προπόνηση δύναμης για αποκατάσταση, είτε έντονη προπόνηση σε αθλητές.

 

Ποια είναι τα οφέλη της μεθόδου Pilates;

Βελτιώνει την στάση του σώματος

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων Pilates απαιτεί την συνεχή εστίαση στην στάση του σώματος. Αυτή η εκπαίδευση προκαλεί την «αυτόματη»  βελτίωση της στάσης του σώματος ανά πάσα στιγμή στην καθημερινότητα του ατόμου, ακόμη και εκτός των μαθημάτων Pilates.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Το Pilates δίνει έμφαση στη σωστή αναπνοή. Η σωστή αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση  της παροχής του οξυγόνου στα όργανα και τους μύες και την βελτίωση των λειτουργιών του κυκλοφορικού συστήματος.

Μειώνει την πίεση του αίματος

Η συστηματική άσκηση με τη μέθοδο Pilates έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη διατήρηση ή τη μείωση της πίεσης του αίματος.

Βελτιώνει την ισορροπία

Πολλές ασκήσεις απαιτούν εξοπλισμό ο οποίος προωθεί την ισορροπία.  Όσο οι μύες του κορμού δυναμώνουν και η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμίζεται, τόσο η ισορροπία και ο συντονισμός βελτιώνονται.

Το Pilates λοιπόν ενδείκνυται και σε ηλικιωμένους, αφού η βελτιωμένη ισορροπία σημαίνει και μικρότερο ρίσκο για πτώσεις.

Ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη

Έρευνες απέδειξαν ότι αν κάποιος υποφέρει από πόνο στην πλάτη και οι παραδοσιακές μέθοδοι άσκησης και αποκατάστασης δεν περιόρισαν το πρόβλημά του,  μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τη μέθοδο Pilates.

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις οι οποίες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ανακουφίζουν από τον πόνο στην πλάτη και πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικές από τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας.

Βελτιώνει την ευλυγισία

Σε κάθε συνεδρία Pilates απαιτείται η εκτέλεση πολλαπλών διατάσεων, οι οποίες βελτιώνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Μύες που βραχύνονται από κακή στάση του σώματος και την πάροδο των χρόνων αποκτούν ελαστικότητα.

Το σώμα ανακουφίζεται και χαλαρώνει σημαντικά μετά την άσκηση.

Ενισχύει τη δύναμη και την υγεία της σπονδυλικής στήλης

Οι ασκήσεις  Pilates  -που κατά κύριο λόγο στοχεύουν στην ενδυνάμωση του κορμού- ισχυροποιούν την σπονδυλική στήλη, μειώνουν τις δυσκαμψίες κάνοντάς την πιο ευλύγιστη και ευθυγραμμισμένη.

Ενισχύει την ευκινησία των αρθρώσεων

Οι ασκήσεις Pilates ενδυναμώνουν και επιμηκύνουν τους μύες και συνεπώς βελτιώνουν την ευκινησία των αρθρώσεων.

Μπορούν επίσης να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία από τις δύσκαμπτες ή αδύναμες αρθρώσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας.

Μειώνει τα επίπεδα του άγχους

Η διαφραγματική (βαθιά) αναπνοή, που είναι βασική αρχή του Pilates, συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων του στρες. Με τη σωστή αναπνοή, το αίμα προσλαμβάνει περισσότερο οξυγόνο και συνεπώς προκαλείται αύξηση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Αυτή η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος προκαλεί την χαλάρωση και την μείωση του άγχους.

Συνοψίζοντας

Μελέτες απέδειξαν ότι το Pilates είναι συχνά πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από  πόνους και στην αντιμετώπιση πολλών νόσων σε σχέση με άλλες μεθόδους, αλλά και στην αποκατάσταση αθλητών.

Πιο συγκεκριμένα έχει άριστα αποτελέσματα σε:

  • πόνο στην πλάτη, διάχυτους πόνους
  • χρόνιοπόνοστοναυχένα
  • αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
  • μη δομική σκολίωση
  • σκλήρυνση κατά πλάκας
  • μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση
  • Υπέρταση
  • Αθλητικές κακώσεις